Overtuigen als autoriteit

Niels studie, training Leave a Comment

Een paar weken geleden was ik aanwezig tijdens het seminar “onzichtbaar overtuigen”. Een zeer nuttig seminar met onder andere Pacelle van Goethem, Bastiaan Geleijnse en Jon Favreau. Vandaag lichten we er een les uit van Pacelle van Goethem, namelijk hoe je kunt overtuigen als een autoriteit. Om te overtuigen als autoriteit is “koningsgedrag” nodig. Een les die eenvoudig in de praktijk is toe te passen en welke ik ook echt al “gebruikt” heb de afgelopen weken.

Autoriteit

Vroeger ging je naar de dokter, deze deed onderzoek en vertelde wat er aan de hand. De dokter schreef je een recept voor en je ging daar vervolgens mee naar de apotheek. De dokter was immers een autoriteit, die precies wist wat het beste was voor jou. Tegenwoordig is het vertrouwen in autoriteiten veel minder heilig. De toegang tot heel veel kennis en informatie via bijvoorbeeld het internet is daar een van de redenen van. Autoriteit krijg je dus niet meer zomaar cadeau in deze tijd. Toch bestaat de zogenaamde automatische volgzaamheid nog steeds. Mensen doen namelijk in veel situaties precies wat er van ze verwacht wordt ook al denken (en hopen ze) ze dat zij dit niet doen. Het gedragen (en dus gezien worden) als een autoriteit zorgt er dus nog steeds voor dat je mensen kunt overtuigen. 

Een autoritair persoon straalt uit dat hij de controle heeft (koningsgedrag) en dat hij weet wat er gaat gebeuren. Dit zelfvertrouwen straalt weer vertrouwen en rust uit naar de mensen om hem heen. Verkramping en zenuwen verkopen niet. Van Goethem schetste een continuüm met uiterst links knechtengedrag en uiterst rechts koningengedrag. Iedereen heeft een bepaalde positie op dat continuüm. De een vertoont van nature meer koningengedrag dan een ander, maar iedereen heeft een bepaalde bandbreedte waarin hij of zij zich kan verplaatsen, afhankelijk van de uiterlijke en innerlijke situatie. Onder stress en angst schuiven we op naar knechtengedrag.

Zo liet van Goethem onderstaand filmpje zien. Jan Peter Balkenende op bezoek in het Witte Huis. Hij liep heel zenuwachtig de oval office in, terwijl we van een minister-president juist koningsgedrag verwachten.

Iedereen heeft het dan opeens over het rare haar van Balkenende, maar heb je ooit iemand gehoord over het haar van Ben Bot, die vlak achter hem liep?

Van Goethem liet ook beelden zien van de ontvangst bij het congres die ochtend. Bij ontvangst lieten ze een strak geklede, autoritaire man jassen aannemen bij de garderobe, waarbij hij ook vroeg aan mensen om hun mobiele telefoon af te geven. Bijna iedereen deed dat. Toen ze hetzelfde vervolgens lieten doen door een morsig gekleed type dat er een beetje gebogen bij stond, deed niemand dat meer. Maar toen de morsig geklede man vroegen een autoritaire houding aan te nemen, en de net geklede man zich stunteliger lieten gedragen, draaide de situatie opeens helemaal om. Houding blijkt een stuk belangrijker dan de gekozen kleding, leert het experiment.

Dit alles resulteert in een zeer belangrijkste tip:  Gedraag je altijd als een “koning”

Het kan wellicht even wennen zijn maar kies er bewust voor om je als een ware Koning te gedragen. Kies ervoor om uit te stralen dat je je thuis voelt. Je bent ontspannen en op je gemak. Je hebt geen haast en zeker geen stress. Je voelt je als een vis in het water.

Concreet betekent dit:

  • wees beheerst
  • praat langzamer
  • gebruik directe, actieve taal
  • loop langzamer
  • glimlach veel
  • gebruik je lage stembereik heel bewust
  • neem de tijd
  • wees hoffelijk

Jezelf gedragen als een Koning geeft dus een bepaalde autoriteit en zorgt ervoor dat je dus overtuigender bent. Persoonlijk merk ik dat het ook een bepaalde rust geeft. Het is veel prettiger om “koning” te zijn dan de “knecht”. Binnenkort meer lessen die ik geleerd heb in dit seminar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *