Trends 2017 – Smart contracts

Niels Inspiratie, marketives, Trends 2017 Leave a Comment

De laatste dagen van dit jaar bespreken we diverse trends die een disruptieve werking kunnen gaan hebben de komende jaren. Deze input kun je gebruiken om jezelf scherp te houden. Het is namelijk goed om niet alleen te kijken naar wat mensen in jouw directe omgeving aan het doen zijn maar ook te zien wat er “buiten” allemaal gebeurd. Observeer en leer. Wat je nu doet hoeft eind 2017 niet meer succesvol te zijn namelijk. Eerder bespraken we al de trends Ondemand Economie, Digital Detox,  een leven lang leren, de opkomst van de chatbots, Virtual & Augmented Reality en Live video.

De trend van vandaag: ‘Smart contracts’

Mijn statement: We hebben, op verschillende vlakken, behoefte aan een manier om één versie van de digitale waarheid vast te leggen. Blockchain biedt ons deze mogelijkheid en 2017 gaan we de eerste echte cases van ‘smart contracts’ zien.

We kennen allemaal de bitcoin en de meeste van ons kennen ook de blockchain technologie die hier achter schuil gaat. Dankzij het principe van blockchain slaagden de ontwikkelaars van de bitcoin erin om fraude met deze digitale munt te voorkomen. Eenvoudig gesteld zorgt de blockchain ervoor dat online transacties tussen mensen opgeslagen worden in meerdere registers (grootboeken) die door iedereen te raadplegen zijn. Door de specifieke manier waarop de registreringen van transacties aan elkaar geregen worden met behulp van encryptie, is het onmogelijk voor een aspirant-fraudeur om vervalsingen weg te werken ergens diep in de ‘boekhouding’. Omdat elke gebruiker van bitcoin een eigen realtime kopie van de blockchain kan raadplegen, vallen valsspelers direct op.

Een van de vormen die blockchain in de toekomst kan aannemen is het zogenaamde smartcontract. Met behulp van “smart contracts” kunnen voorwaarden worden gesteld aan een transactie. Denk aan een slot dat pas open springt zodra de transactie is verwerkt. Vaak wordt daarom geopperd dat er door de blockchain geen intermediairs meer nodig zijn om veilig, transparant en met vertrouwen gegevens vast te leggen. Denk aan wat dit voor impact op het de banken maar ook het kadaster kan hebben?

Een smart contract (slimme overeenkomst) is geprogrammeerde overeenkomst in een blockchain over de afhandeling van allerlei vooraf bepaalde afspraken zonder de tussenkomst van derde partijen zoals een notaris. In concreto is het een een geschreven programmaatje dat automatisch en zelfstandig werkt op basis van de opgestelde regels en afspraken. De transactieverwerking wordt vervolgens automatisch uitgevoerd met behulp van de gebruikte blockchain en de specifieke crypto-equity, zonder dat de deelnemers van deze overeenkomst de werking nog kunnen manipuleren. (Bron:www.bestebank.org/blockchain/smart-contract/)

Deze smartcontracts maakt geautomatiseerde microtransacties mogelijk die het afsluiten van een contract op korte tijd mogelijk maken, waarbij de blockchain ervoor zorgt dat de registratie beveiligd, transparant, controleerbaar en goedkoop verloopt. Een dergelijk systeem stelt ons in staat om efficiënt nieuwe contracten af te sluiten. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om heel kort op de bal te spelen als het gaat om een dienst met fluctuerende tarieven. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit of gas. Koppel de mogelijkheden van het smartcontract aan een algoritme en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het is maar een van de mogelijkheden waarvoor blockchain gebruikt kan worden. Wat Uber deed met de taxibranche belooft Blockchain te gaan doen voor alle branches waarin transacties de basis zijn. Te denken valt aan de financiële dienstverlening. Niet voor niks wordt er in 24 landen in Blockchain technologie voor overheidsdiensten geïnvesteerd en zijn er wereldwijd meer dan 90 centrale banken die zich bezighouden met deze technologie. De Blockchain technologie zal een deel van de tussenlaag / intermediair overbodig gaan maken. Deze partijen zullen in 2017 serieuze stappen moeten maken om in de toekomst hun meerwaarde te kunnen blijven bewijzen.

Tot slot. Uiteraard heeft de technologie ook zijn beperkingen. De creatie van nieuwe ‘blokken’ in de databank van de blockchain vraagt relatief veel rekenkracht en doet de noodzakelijke geheugencapaciteit snel uitdijen. Daarnaast is het een stuk trager dan veel van de huidige software. Deze hordes zouden al weleens in 2017 genomen kunnen gaan worden.

Welke invloed gaat Blockchain op uw bedrijf hebben? Hoe kan deze technologie u helpen en hoe kunt u uw klanten van meerwaarde zijn door op deze trend in te spelen?

Vooral het programmeren van smart contracts binnen Ethereum is eenvoudig onder de knie te krijgen met een goede Ethereum programmeer cursus.

Geef een reactie