Leren van kinderen

Niels ZZP Barometer

Vandaag een hele luchtige insteek. We gaan kijken wat we als professionals allemaal kunnen leren van kinderen. Deze lijst is eigenlijk oneindig echter neem ik er hieronder tien items uit.

1.Willen leren
Kinderen zijn over het algemeen enthousiast om te leren. Zeker als ze op de juiste manier gesteund of aangemoedigd worden. Deze drang om te leren verliezen we vaak naarmate we ouder worden. We vinden dat we het “leren” er wel op hebben zitten. Een zeer grote fout.  Je zult je namelijk constant moeten blijven ontwikkelen om interessant en relevant te blijven als zelfstandige professional. Naast het leren als in studie moet leren breder gezien worden. Leren kan altijd en overal. Leer bijvoorbeeld van je successen maar zeker ook van je fouten. Leer van andere markten, branches en leer van andere professionals.

2.Vragen, vragen en nog eens vragen
Net als dat we stoppen met “leren” stoppen we ook met het stellen van vragen. Kinderen stellen gewoon alle vragen die ze willen stellen. Kinderen hebben niet de gêne bij het stellen van vragen die volwassen blijkbaar wel hebben. Kinderen hebben niet de angst om dom geworden te vonden en vinden geen vraag gek genoeg. Hebben ze een vraag? Dan stellen ze ‘m gewoon! Waarom doe jij dit niet?

3.Nieuwe dingen ontdekken
We moeten dus meer leren en meer vragen stellen. Daarnaast moeten we ook veel meer nieuwe dingen proberen en ontdekken. Terwijl kinderen dagelijks allerlei nieuwe dingen uitproberen, maken wij onszelf vaak wijs dat we ergens ‘te oud’ voor zijn. Reality check: je bent nooit te oud om nieuwe dingen te proberen. Stap uit je comfortzone en doe wat je altijd al hebt gewild. Het is nooit te laat om je dromen waar te maken.

4.Geniet van de kleine dingen
Bovenstaande drie tips hebben ook een keerzijde. Het constant streven naar nieuwe zaken kan ook gevaarlijk zijn. We moeten ook niet vergeten om gewoon te genieten van de kleine dingen in het leven. Je hoeft ook niet altijd iets nieuws te doen of te leren. Geef een kind een stukje papier of lees voor de duizendste keer hetzelfde verhaal voor; kinderen blijven het geweldig vinden. Ze zijn gelukkig met de kleine dingen in het leven. Volwassenen daarentegen willen altijd meer. Zorg voor een balans waar jij je prettig bij voelt.

5.Falen hoort er bij
Als kinderen falen of iets helemaal verknallen dan proberen we hier altijd constructief mee om te gaan. Waarom kunnen we zo niet denken en handelen als we het over onze eigen fouten hebben? Dit terwijl we allemaal weten dat “vallen en opstaan” er bij hoort. Falen is heel vaak onderdeel van het proces om succesvol te kunnen worden en zijn. “There is no progress without faillure”

6.Trots
Kinderen zijn trots als ze iets bereiken en willen dit dan graag delen met andere. Ook dit lijken we soms te verliezen. Ook als professional mag je trots zijn op je resultaten en het is ook belangrijk om deze te delen met mensen om je heen.

7.Spelen is verplicht
Iedereen is er van overtuigd dat er ruimte en tijd moet zijn voor kinderen om te spelen. Zelfs als ze al op school zitten is er tijd ingeruimd om te spelen. We kennen allemaal het verplichte speelkwartier. Ook voor professionals geldt dat er ruimte moet zijn om te “spelen”. Maak tijd voor zaken die je gewoon heel erg leuk vindt om te doen ook al levert dat voor je gevoel niet meteen iets concreets op.

8.Gezondheid is belangrijk
We doen ons uiterste best om onze kinderen gezond op te voeden. Zo vinden we het belangrijk dat ze gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap krijgen. Als ze dan toch ziek zijn dan nemen we de tijd om voor ze te zorgen. Als we als professional een keer ziek zijn, dan hebben we vaak de neiging om onze omgeving wijs te maken dat het allemaal wel meevalt. Zelfs als we ons ontzettend beroerd voelen. We grijpen naar de neussprays, nemen een extra aspirientje en zitten ‘s morgens vroeg gewoon weer op kantoor. Twee lessen om te leren. Les 1: Zorg goed voor jezelf als je niet ziek bent. Les 2: Mocht je dan toch ziek zijn neem dit dan serieus en verzorg jezelf zoals je dat ook bij je kind zou doen.

9.Dwing jezelf niet in een keurslijf
Kinderen hebben geen vooroordelen. Op latere leeftijd zitten we vol met vooroordelen. Schut ze van je af en heb lef, blijf jezelf en durf je te onderscheiden. Veel professionals en ondernemers zijn bang dat ze het niet goed doen. Dat ze iets doen wat niet hoort. Dat resulteert in eenheidsworst waarbij het onmogelijk is om jezelf en je bedrijf te onderscheiden.

10.Creëer je eigen regels
Observeer kinderen als ze een spelletje spelen of gewoon lekker aan het spelen zijn. Zij bedenken hun eigen regels en kaders. Ondernemers, zzp’ers en professionals zouden ook vaker hun eigen kaders en regels moet bepalen. Je hoeft niet op dezelfde wijze te werken als andere professionals dit doen of je bedrijf in te richten zoals andere organisatie ingericht zijn. Hierover publiceerde ik op Marketives laatst nog een artikel waarbij ik aangaf welke “regels” ik zelf zou hanteren in mijn denkbeeldige organisatie. Denk buiten de regels en creëer je eigen regels.

Dit artikel is op 24 augustus 2015 reeds geplaatst op ZZPBarometer