Zelfs de Wet DBA heeft zo zijn voordelen….

Niels arbeidsmarkt, marketives, zelfstandige professionals

Het is zover. Het is 1 mei. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie is een feit. Natuurlijk is er de afgelopen tijd al onwijs veel over te doen geweest en dat is de laatste dagen, tegen het naderen van 1 mei, alleen maar toegenomen. Er is al veel over geschreven en iedereen die mij enigszins volgt weet dat ik absoluut geen voorstander van de manier waarop deze wet wordt geïmplementeerd. Niet alleen inhoudelijk rammelt de wet aan alle kanten ook het proces en de communicatie omtrent deze wet verdiend niet de schoonheidsprijs. Echter alle kritiek ten spijt, het is nu zover en we zullen gewoon de wet moeten gaan volgen. Echter heeft elke nadeel natuurlijk ook zijn voordeel. Daarom vandaag even wat positieve zaken die deze wet en alle heisa met zich meebrengt.

  • Binnen organisaties en bedrijven is het thema “zzp” echt op de agenda gekomen. Ongelofelijk dat dit bij veel organisaties dit thema eigenlijk alleen op de werkvloer werd erkend. Je ziet dat zowel het management, HR, inkoop, legal en de business nu betrokken wordt bij dit thema.
  • Veel organisatie nemen nu stappen om hun risico’s als het gaat om de inzet van zelfstandige professionals in kaart te brengen. Bij veel organisaties was dit ook zeker nodig. Bewustzijn over het aantal, de werkzaamheden, de kosten en de (cruciale) posities die deze professionals vaak binnen organisaties bezetten.
  • Organisaties worden n.a.v. hun risicoanalyse en de gevolgen van de nieuwe wet gedwongen om strategisch beleid te gaan voeren op het thema ‘zzp’.
  • Organisaties en professionals worden gezamenlijk gedwongen om na te denken over zaken als gezagsrelatie, leiding en toezicht. Dit biedt ook kansen voor zelfstandige professionals om hun externe en ondernemende rol nog beter uit te gaan nutten in de toekomst.
  • ZZp’ers moeten nadenken over het feit of zij zonder leiding en toezicht hun werkzaamheden kunnen verrichten en moet dit niet zo zijn of zij zich dan vrij kunnen laten vervangen. Zzp’ers moeten dus als echte zelfstandige aan de slag zijn of moeten het zo geregeld hebben dat zij zich mogen vervangen.
  • Organisaties en zzp ers moeten opnieuw hun overeenkomsten onder de loep nemen. Ja dit kost veel tijd, energie en geld maar ook hier blijkt veel ruimte voor verbetering te zijn.
  • Intermediairs, brokers, bemiddelingsbureaus en leveranciers worden gedwongen om hun meerwaarde in deze markt te bewijzen.
  • De wet moest voor deregulering gaan zorgen. Dat is reeds mislukt. Ook moet de wet uiteindelijk schijnzelfstandigheid tegengaan. Laten we hopen dat deze schijnzelfstandigheid dan tenminste ook wordt teruggedrongen door deze wet.

Het verschil van de VAR wetgeving en de Wet DBA in 1 zin: Moest je vroeger als zzp’er nog laten zien dat je ondernemer was moet je nu als ondernemer elke keer laten zien dat je zelfstandig bent.