5 TED talks die je wellicht nog niet kende

Niels creativiteit, Film, Inspiratie

We kennen allemaal de TedTalk van sprekers zoals Simon Sinek, Ken Robinson, Steve Jobs en David Epstein maar er zijn zo veel meer goede Talks te vinden. Vandaag zo maar even 5 verschillende TedTalks van wellicht wat minder bekende maar zeker niet mindere sprekers.

Become an now-ist!
Joi Ito heeft een hekel aan ‘futurists’. Mensen die te veel vooruit proberen te denken, te veel plannen willen maken en alles tot in den treure  uitwerken. Ze besteden in zijn ogen daar te veel tijd en vooral ook geld aan. Zijn credo: zo kun je niet innoveren. Dat heet enkel ‘plannen’ online collaboration tools. In zijn inspirerende TED-talk moedigt hij zijn toehoorders aan meer lean  en agile te zijn. Dit door bottum up innovatie -> Become an now-ist!
Bottum-up innovatie

Fake it…until you become it….
Amy Cuddy geeft een indrukewekkend simpele presentatie over connectie tussen lichaam en geest: “Fake it until you become it”. Hierin beschrijft ze op een simpele en duidelijke manier de interactie tussen lichaam en geest. De lichamelijke gesteldheid en daarmee de mindset zijn met elkaar verbonden.
Fake it until you become it

Het belang van vrije tijd
Elke zeven jaar gaat grafisch ontwerper Sagmeister een jaar met sabbatical. Om herboren weer terug te komen. Volgens hem wordt de waarde van vrije tijd vaak onderschat. Na zo’n ‘time off’ ben je volgens Sagmeister tot veel grootsere dingen in staat.
The power of time off

Embrace the near win
Sarah Lewis op TEDx in maart 2014 over het (bijna) winnen en meesterschap. Winnen is volgens haar een moment van geluk, maar het gaat om meesterschap en de kans op winst te vergroten. Door voortdurend de lat (te) hoog te leggen en continue te verbeteren wordt meesterschap bereikt. Voor sommigen – zoals beroemde schilders als Cézanne – is het werk nooit af, terwijl het voor het publiek al een meesterwerk is. In termen van Sarah een voorbeeld van een “near win”.
Embrace the near win

A garden in my  apartment
Een luchtige talk om mee af te sluiten. Britta Riley raakte geïnspireerd door een artikel vanMicheal Pollan waarin hij schrijft het zo veel beter zou zijn voor het milieu als mensen – al is het maar een klein deel – hun eigen voedsel zouden kunnen verbouwen. Dit idee leidde tot het initiëren van het Window Farm project. Dit is een open source project waarin via een sociaal platform delen van informatie centraal staat. Verschillende deelnemers dragen bij aan het concept door te experimenteren met een basisidee. Iedereen heeft de mogelijkheid om input te leveren waardoor er een dynamisch proces ontstaat waarin het product zich blijft ontwikkelen. Dit proces noemt Riley R&D-I-Y, Research and Develop It Yourself. De Window Farm maakt deel uit van Creative Commons, een platform waarop creatieven concepten voor projecten kunnen delen en verspreiden. Anderen hebben de mogelijkheid het project aan te vullen of te veranderen. Hierdoor ontstaat er een dynamisch proces waardoor samenwerking leidt tot ontwikkeling en verbetering van een product of dienst. Er ontstaan steeds meer van dit soort open source projecten waaruit de kracht van 3.0 een feit blijkt.
A garden in my apartment