De “pretime” realiteit

Niels innovatie, Inspiratie

Er wordt wel een gezegd dat als je de slimste in de kamer bent, je sowieso in de verkeerde kamer bent. Dit gaat in de nabije toekomst niet meer op. Het gaat er straks namelijk niet meer om wie de slimste in de kamer is want straks is namelijk de kamer de slimste. Een nieuwe trend genaamd “pretime” is ingezet. Het is een verschuiving van realtime naar pretime. De technologie om ons heen zal steeds vaker eerder op de hoogte zijn van zaken dan dat wij dat zelf zijn. Jouw mobieltje weet straks al zaken van en over jou voordat jij die zelf weet.

Van Realtime naar Pretime

Realtime lijkt langzaam maar zeker over te gaan naar pretime. Drivers hiervoor zijn slimme analytools en de komst van “The Internet of Everything”. Het internet was namelijk nog niet zo heel lang geleden het wereldwijde netwerk dat vooral pc’s en servers aan elkaar knoopte. Social media bracht de volgende revolutie en koppelde online personen. “The Internet of Everything” of “Intenet of Things” koppelt zo goed als alles aan elkaar. Niet alleen mensen, pc’s en mobieltjes maar ook andere gadgets, machines, camera’s, koelkasten en thermostaten. Slimme apparaten die slim communiceren maken tal van innovatieve toepassingen mogelijk. Daarnaast begeven veel innovatieve organisaties en start-ups zich op het vlak van slimme software en big data analyse.  Hierdoor ontstaat het landschap voor de pretime realiteit.

Dit is wellicht al langer aan de gang dan dat veel mensen zich dit realiseren. The Wall Street Journal ontdekte namelijk begin 2014 al een opmerkelijk octrooi van online retailer Amazon. Die wil in de toekomst al producten gaan versturen voordat ze werkelijk gekocht zijn. Het octrooi is in december 2013 al toegekend en moet de levering van bestelling in tijd ongeveer halveren. Amazon gebruikt voor zijn voorspellingen uiteenlopende gegevens van zijn gebruikers, zoals uiteraard vorige aankopen, zoektermen en wensenlijsten. Zelfs de tijd dat gebruikers met hun muiscursor op een product en categorie blijven staan telt mee. Uiteraard is het niet de bedoeling dat klanten producten krijgen aangeboden die ze uiteindelijk toch niet hebben besteld, maar het idee is wel om de artikelen dichter in de buurt van de klant te krijgen en dus te leveren aan plaatselijke distributiecentra of hubs.  In Nederland is dit door de beperkte omvang niet zo’n probleem maar in de US natuurlijk wel. Dit wordt voor Amazon allemaal mogelijk gemaakt door het gebruik van voornamelijk hele slimme software. Deze software ontwikkelingen zorgen dat de trend pretime zich in een stroomversnelling begeeft. Mijn inziens gaat deze trend een grote impact hebben op veel branches. Een mooi en concreet voorbeeld is de zorg. Door het preventief monitoren van lichaamsfuncties is technologie in staat om preventief aandoeningen op te sporen en dit te communiceren. Ook op het gebied van veiligheid gebeurd er veel. Steeds meer politiekorpsen in de Verenigde Staten doen namelijk al aan voorspellend politiewerk. Het idee erachter is simpel: waarom zou je al gepleegde misdrijven oplossen als je ze ook kan voorspellen en dus voorkomen? Ik verwacht dat de trend pretime met name groeien door de behoefte van mensen aan veiligheid, gemak, inzicht, transparantie en eenvoud.

Dark side

Het gevolg van de trend pretime is dat technologie dingen eerder weet dan wijzelf. Technologie kan hierdoor proactief acteren richting de mens maar ook richting organisaties. Dit zal dus vele kansen bieden maar ook aan deze trend zit een wat duistere kant. Als gevolg zal namelijk de privacy meer en meer onder druk komen te staan. Immers een continue verbondenheid tussen mens en technologie is noodzakelijk voor realisatie van een pretime wereld. Ook de solidariteit kan door deze ontwikkelingen steeds verder in het gedrang komen. In de toekomst zullen bedrijven namelijk meer gaan kijken naar hoeveel winst een klant ze gaat opleveren in zijn/ haar leven. Daar zullen ze hun prijzen op aanpassen, wat je nu al ziet met hotels en vliegtickets. Ze zullen ook kijken naar het risico dat ze hebben bij een klant. Iemand met meer kans op ziekte zal meer premie moeten gaan betalen of zelfs helemaal worden afgewezen. En een vrouw die volgens de data binnenkort zwanger gaat worden zou geweigerd kunnen worden bij een sollicitatiegesprek. Dit vinden we waarschijnlijk allemaal verkeerd maar het kan zomaar waarheid kunnen worden.