Trends 2017 – Video first!

Niels Inspiratie, marketives, Trends 2017

De laatste dagen van dit jaar bespreken we diverse trends die een disruptieve werking kunnen gaan hebben de komende jaren. Deze input kun je gebruiken om jezelf scherp te houden. Het is namelijk goed om niet alleen te kijken naar wat mensen in jouw directe omgeving aan het doen zijn maar ook te zien wat er “buiten” allemaal gebeurd. Observeer en leer. Wat je nu doet hoeft eind 2017 niet meer succesvol te zijn namelijk. Eerder bespraken we al de trends Ondemand Economie, Digital Detox,  een leven lang leren, de opkomst van de chatbots en Virtual & Augmented Reality.

De trend van vandaag: Video first!

Mijn statement: We willen allemaal en overal (toegang tot) live video. Daarnaast lijkt video steeds meer de belangrijkste content bron te worden voor ons.

Live video lijkt al niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Echter is dit nog niet eens zo heel erg oud. In 2014 maakte Facebook de stap om video (binnen het algoritme) een belangrijkere rol te geven. Sindsdien pushen zij de content van video steeds steviger. In 2015 volgde ook andere sociale media kanalen met meer video mogelijkheden. Zo lanceerde twitter Periscope. Ook volgde in 2015 en 2016 meerdere live streaming app zoals Streamup, Stringwire en YouNow. De concurrentie is hevig. Zo werd in 2015 de app Meerkat onwijs populair maar deze app is inmiddels al weer gestopt. De makers, Life on Air, hebben hun aandacht verlegd naar Houseparty wat eveneens een app is voor videocommunicatie. De bedoeling is dat een groep van maximaal acht mensen samen kan videostreamen, wanneer zij samen online zijn. Inmiddels zou deze dienst al bijna een miljoen gebruikers hebben.

Naast, en onder andere ook door, deze bovenstaande trend zien we ook dat de wereld van video en TV zoals we deze jaren kenden sterk aan het veranderen is. De opkomst van Netflix, Amazon Prime en Videoland zijn slechts voorbeelden daarvan. Mensen willen zelf de keuze hebben via welk kanaal en welk apparaat ze willen kijken. Maar ook de opkomst van vloggers is een voorbeeld van een andere manier van tv en videoconsumptie.

Als het gaat om content dat wordt video voor veel consumenten steeds belangrijker. Of dit nu live video is van een evenement of bijvoorbeeld een productvideo. Daarnaast lijken bijna alle (sociale) media platformen video steeds een centralere plaats te geven. 2017 zal dan ook het jaar worden dat live video deze centrale plaats echt claimt. Bedrijven die hier onvoldoende op inspelen zullen een belangrijke kans missen. Video op social media is vaak goedkoper dan via traditionelere kanalen, gerichter en veel beter meetbaar. Bovendien is de koppeling met e-commerce vaak eenvoudig te leggen. Wil je echter deelnemen, dan moet je investeren.

Welke invloed gaat dit op uw bedrijf hebben? Hoe kan video of zelfs live video u helpen en hoe kunt u uw klanten van meerwaarde zijn door op deze trend in te spelen?