7 simpele tips voor ondernemers

Niels marketives, strategie, tips

Vandaag staan we heel kort stil bij 7 simpele tips welke iedere ondernemer eigenlijk ter harte zou moeten nemen. Het zijn tips die we eigenlijk allemaal wel kennen maar welke we vaak toch niet in praktijk brengen.

 • Visie op papier
  Het is niet voldoende om je visie van je onderneming in je hoofd te hebben. Zet hem op papier (of op een bierviltje). Vraag je bij alle belangrijke beslissingen steeds af of dit je dichter bij je visie brengt. Deel deze visie met je belangrijkste stakeholders zoals je medewerkers.
 • Luister naar je klanten
  De markt vertelt je vaak wat ze nodig hebben of wat jij beter moet doen. Je moet hier alleen wel voor luisteren en openstaan voor suggesties en verbeteringen van je klanten. Opvolging en het daadwerkelijk leveren is daarna cruciaal. Leuk dat je weet wat je klant wil maar je moet het dus ook wel gewoon doen! Voor radicale innovatie geldt dit vaak niet. Klanten weten namelijk vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Hierover schreef ik eerder al een blog.
 • Denk in waarde
  Trap niet in de valkuil om in geld te gaan denken. Je basis moet waarde zijn. Prijs is veel meer onderhevig aan willekeur ten opzichte van waarde dan veel mensen denken. Vraag je continu af: voegt dit waarde toe voor mijn klant?
 • Leren…
  Simpel: stop nooit met leren. Leer, experimenteer en zoek nieuwe dingen juist op.
 • Focus
  Wellicht wel de meest onderschatte eigenschap van een ondernemer. Niet alleen focus als het gaat om de strategische koers van uw bedrijf maar ook de focus voor werkzaamheden die echt belangrijk zijn in voor uw bedrijf.
 • Oordeel niet te veel
  We zijn geneigd om te snel en te vaak een oordeel te vellen over iets of iemand. Leer jezelf aan om situaties maar zeker ook mensen objectief te bekijken. Gewoon omdat jij iets wel of niet zou doen betekent niet dat andere mensen op dezelfde manier moeten en zullen reageren.
 • Geniet van de tocht
  Er zijn namelijk altijd weer nieuwe uitdagingen die op je pad zullen komen. Probeer daarom ook van de tocht die je met je onderneming maakt te genieten.